Един ден, както звездите му го говореха, брат ми се оказа без кола. Няма да издребняваме и да обясняваме защо, просто ще му услужим с нашата. Ще спестим и друга част от историята, в която става ясно, че брат ми не се интересува от коли по начина, по който повечето хора го правят. Той не изпитва удоволствие от шофирането и предпочитанията му се изчерпват с това “да е червена, иначе прилича на служебна”. Затова, когато стигна до там да кара BMW-то, се наложи да му обясня в какво сяда.

Това е BMW от Западна Германия. Хората в Мюнхен са много подредени и не си кръщават колите Ханс и Волфганг. Разделят ги генерално на 3-а, 5-а и 7-а Серия. След това започват да запълват гамата с 1-ва, 2-ра, 4-та и 6-а, постепенно добавя Х-овете (джиповете), Z (красивите) и М (спортните версии). Ти седиш пред Е36. Трето поколение на модел Серия-3. Внук на моята кола, която се води Е21 (основоположник на Серия-3).

P90190485_lowRes_bmw-e21-07-2015

Появява се когато и аз – 1990 година, и се произвежда от 91-ва до 99-а. Има я в няколко версии – купе, седан с 5 врати, комби и компакт (хечбек). Дизайнът й има много общо с моята, но вече не е „акула“, а „делфин“ като форма с цел по-добра аеродинамика. Сребърната (в нашия гараж не стига да кажеш BMW-то, трябва да използваш цветове) е 95-а фейслифт с атмосферен (мощността се разгръща по-различно) 2.0-литров М52Б20 с алуминиев блок (твоята все още е с чугунен) 6-цилиндров бензинов двигател и 5-степенна скоростна кутия. Има 150 кс и 190 Нм въртящ момент (твоята е 100 кс и 170 Нм, има турбина – има лек лаг, но е пъргава). Предпочита 96 октанов, има го на Петрол, ще ти дам картата за отстъпка. Дълга е 4.432 мм и е широка 1.697 мм. Твоята е по-малка, но сребърната е изключително маневрена заради задното – тоест предните колела имат много по-голям радиус, защото задвижването не е върху тях. Отваряш вратата, виждаш черен кожен салон и черен таван от М3 (в света на BMW това е лукс, защото обикновено са със светъл). Сядаш зад волана – трилъчев, изключително прецизен. Усещаш как цялото табло е обърнато към теб и си като в кокпит.

P90190519_lowRes_bmw-e36-07-2015

Палиш, чуваш приятния звук от хубавия ауспух, ако е студено, подаваш й леко, за да се постопли. Пускаш си фаровете – до волана в ляво, не на мигачите. Вкарваш задна – с леко движение пред първа, не шеста. Когато стрелката за температурата излезе от синьото, можеш да си пуснеш парното – кръгчетата вдясно. Навън не е -36 градуса, както пише там (трябва да се смени датчикът). Става ти прекалено топло – отваряш си прозореца с копчетата, които не са на вратата, а до скоростния лост. Караш си и гледаш таблото, където под скоростомера има отделна стрелка, която ти показва колко харчиш – директна връзка с педала на газта. Това е началото на Efficient Dynamics системата на BMW. Може би сега трябва да вметна незабележимо, че радиото не е вързано и трябва да си пееш, но какво да се прави. Вече от 10 минути си в колата, би трябвало да се чувстваш много хубаво, защото си ниско долу, близо до пътя и някои ти правят път, защото си с BMW. Забравяш за всички селяни, които опозоряват марката, мислиш си за Мюнхен. Ти си джентълмен, хер Мирон. Пристигаш, паркираш, няма смисъл да дърпаш ръчната, просто я оставяш на първа. Слизаш, заключваш с ключа и пускаш алармата. Понякога дистанционното се майтапи с теб, но трябва да чуеш две бибийп. Auf Wiedersehen!

Leave a Reply