Противно на общоприетите разбирания, Micra ни се обади и ни предложи да се видим. Приехме. Може да не е прилично жените да канят на среща, но да им откажеш – това вече е изключително невъзпитано.

Каза, че ще ни чака в центъра. Първо сме щели да пием кафе, после да се видим с един дизайнер, да вземем цветя, да минем да се подстрижем и накрая да вечеряме – момичешки работи. Сериозна програма за първа среща, но когато живееш в града, вършиш много работи някак без да искаш.

Обаче това не беше точно първа среща. И не си мислете, че излизам с непознати. Първото поколение на Nissan Micra е на пазара от 1982 година, така че определено не се виждаме за първи път. По-скоро си припомняме старо приятелство, изпаднало в лек застой от 2013 година насам, когато се появи фейслифтът на четвъртото поколение.

Как мина ли? Все едно се виждаш със стара приятелка, живяла няколко години във Франция – помниш времето, когато двете сте били близки, но после животът ви е отдалечил и сега като че ли се запознавате наново. Да, снимките й във фейсбук са излизали постоянно във feed-a ти във facebook и знаеш как изглежда днес, но докато не се видите очи в очи, няма да повярваш, че е тя. Така и с нашата Micra – кола, която би трябвало да познаваме добре, сега идва напълно преобразена и твърди, че си е същата, просто малко по-пораснала.

Какво ти „малко“, тя си е жена. Преди беше свенливо момиче, на моменти объркан тинейджър, а сега е елегантна, стилна, красива, привлекателна дама. Личи се, че дизайнерът й е от Франция, а поведението от Великобритания, където е разработвана. Гримирана е умело, облечена е модерно, държи се свободно и в същото време възпитано.

И както се бяхме уговорили, пихме кафе, гостувахме на Николай Божилов, с когото започнахме да си говорим за дрехи, но разговорът небрежно преля към автомобили, защото в крайна сметка и двете се случват на улицата – и модата, и колите. После отидохме до Barber Shop, а по пътя взехме цветя от Nea. Завършихме с вечеря в Щастливото прасе. Самият тестдрайв не беше дълъг, но определено бе представителен за живота, който ще живее новата Micra в София. Тя ще е колата на мама – ще води децата на детска градина или уроци, ще се разхожда с нас по магазините, понякога ще обикаля безцелно града, друг път ще бърза с нас по задачи, но през цялото време ще ни е приятелка. Ще е нашата чанта на колела, нашата къща насред улицата, нашето огледало, когато пудриерата просто не излиза от никъде, нашата секретарка, която вдига телефона докато шофираме, нашите очи, когато паркираме.

Новата Micra има дързък екстериор, който определено има отражение и вътре, в който има аудио система Bose с шест колони, две от които вградени в подглавника на шофьора, и достатъчно системи за сигурност, че да ви измъкне от почти всяка ситуация. Nissan са я оставили с 1.0-литров бензинов двигател и 73 кс (надявам се, временно), нисък център на тежестта в съчетание с интелигентен контрол на возене – система, която изпраща кратки спирачни импулси, които помагат при преминаване през неравности и допринася за комфорта в останалото време. В завой пък можете да разчитате на системата за следене на траекторията, която праща същите импулси към вътрешните колела, за да не изпуснете състезателната линия. Други системи, които доскоро се срещаха само в луксозния клас, са интелигентният спирачен асистент, система за разпознаване на пътните знаци и на движещи се обекти, както и асистент за дълги светлини.

Цената за България започва от 22 700 лв.