Да срещнеш висок тъмнокос непознат от Франция

Рано или късно повечето хора стигат до онзи въпрос – къде да сложим децата? Зададоха си го и в Renault. След като обновиха цялата си гама хечове, доставиха завидно количество лекотоварни автомобили, включиха няколко електромобила, пуснаха два поздрава от Renault Sport и един SUV за цвят, стана време и за улегнал седан.

Talisman се води наследник на Laguna, но е доста по-голям и всъщност напомня повече на дядо си – Renault 18 от 80-те. Предлага се както в седан, така и в комби вариант, и ако трябва да се опише с една дума, тя е пространство. Колкото до името, свързвало се със “сила и сигурност” и навсякъде по света звучало добре, казват от Renault. Oui!

Ако сте се хвърлили в приключението „Намиране на семейна кола“, то сигурно вече неизбежно сте се обръщали един към друг с репликите „Красива е“ – „Да, но частите са й скъпи“. Факт е, че двете половини на човечеството гледат на общата семейна кола от различни ъгли. Повечето мъже търсят нещо мощно и сигурно, по възможност не безбожно скъпо за поддръжка, а жените оглеждат дизайна, докосват материалите и в крайна сметка всичко се свежда до цвета. И казвам това, не защото си почивам с прилагане на стереотипи, а просто обобщавам разговорите с приятелки, които все започват с: „Ох, ще си купуваме кола“. И като ги питаш каква, те ти казват: „Голяма, имаме много багаж, ходим на море, децата…“ (а всъщност не могат да съберат собствените си рокли и обувки в два куфара). Но да кажем, че децата наистина изискват място. В крайна сметка всичко опира до пари и отговора на въпроса какво получаваш срещу тях.
Да разгледаме Talisman: огромна кола, безкраен багажник, от Франция. Идва от същата държава, която бълва Haute Couture, кроасани и шансони, обезоръжава ни с р-кащите си мъже, облечени в поло, и ни кани в Париж да се влюбим. Добре, и les voitures, купуваме каквото и да продавате…

А сега обратно на земята. Talisman наистина се произвежда във Франция, идва с 6-степенна механичнa скоростна кутия, но с повече желание (и пари), дават и 7-степенен автоматик с двоен съединител. Вариантите за двигателите са няколко и са все в комплект със Start/Stop система: бензиновите са със 150 или 200 кс и са все с автоматична трансмисия, а при дизелите на рафта има dCi 130 с ръчна кутия и dCi 130 или 160 EDC с автоматик. Чувствителната тема за разхода тук не е толкова проблемна, защото от Renault не са излъгали и наистина е почти толкова, колкото пише и в брошурата.
Най-интересната екстра е 4CONTROL, която се предлага само при най-високото ниво на оборудване и всъщност осмисля цялата кола. Системата осигурява завиване на четирите колела и регулируемо окачване. Шасито 4CONTROL изчислява и регулира 100 пъти в секунда радиуса на завиване на колелата, “за да ви гарантира изключително бърза реакция и стабилност“. С други думи, колата ще мисли вместо вас и ще ви позволи да завивате все едно не карате кораб.

Няма как да пропуснем, понеже по-голямо нещо в тази кола е само предното стъкло – екранът. На него можете намерите общо взето всичко – от климатика, през навигацията и осветлението в купето до настройките на окачването. Приятен елемент, но определено не нещо, без което не можете да живеете, е Head-up екранът, който изниква зад волана, щом запалите колата. И като заговорихме за излишества, има и масаж, вентилация и електрическа лумбална настройка на красивите кожени седалки, които евентуално бихте си купили.
Mais oui, умен и красив – това е Talisman. Цените започват от 42 хиляди лева и с развихряне на фантазията стигат до 60 хиляди. Ако и вие търсите висок тъмнокос непознат, но не от филм на Уди Алън, а от Франция, намерихте го.

Текстът е публикуван в woman.bg

Веселина