Годината е 1971: Джон Ленън пее Imagine, по кината е „Портокал с часовников механизъм“, а Тери Пратчет публикува първия си роман „Килимените хора“. По улиците се разхождат коли като Alfa Romeo Giulia, Austin Healy Sprite, BMW Neue Klasse, Volkswagen Beetle, Citroen 2CV, Jaguar E-Type, Fiat 500, Mercedes W114, Porsche 911… Сигурна съм, че ако попитате някоя днешна кола в коя епоха би си избрала да живее, ще каже края на 60-те.

През есента на същата тази 71-ва Volvo представят нова версия на своя класически модел Р1800 или 1800 (за името после). Тя е с две букви и много повече място, казва се 1800ES. Представлява комби превъплъщение на великолепното двуместно спортно купе и по принцип има задна седалка, но тя е по-скоро за чантата на съпругата, отколкото за краката на хората.

Произвежда се в продължение на две години и от нея Volvo продават 8078 екземпляра. Има предно разположен 4-цилиндров 2.0-литров двигател със 124 или 135 кс, 4-степенна ръчна скоростна кутия и спирачни дискове и на четирите си колела. Икона по дизайн на шведа Пеле Петерсон. Историята е интересна, защото въпросният швед по принцип е дизайнер на лодки. По онова време баща му Хелмер Петерсон бил консултант във Volvo, а синът му работел в студиото Pietro Frua. Татко Петерсон го уредил там, след като завършил индустриален дизайн в Pratt Institute в Ню Йорк, но да не се отклоняваме. Та, през 57-а Volvo направили конкурс за дизайн на нова спортна кола, която да привлича погледи в шоурумите и да кара хората да влизат и да си купуват Volvo. За представяне пред борда имало четири предложения и Хелмер тайно вмъкнал и пети дизайн, на сина му разбира се, който взел, че спечелил. Тогава президентът на компанията Гунар Енгело искал италиански дизайн, италианска елегантност и изисканост, но в шведска кола. И я получил от 25-годишен швед от Гьотеборг, който по-късно се отдава на яхтите и плаването, печелейки олимпийски медали. Когато разбрал кой е авторът, Енгело се ядосал и обещал, че Пеле никога няма да бъде признат за дизайнер на тази кола. И действително, тайната за едно от най-привлекателните спортни купета била пазена доста години, но като всяка тайна, и тази изплувала.

Както и да е. Volvo представили новата си спортна кола, така я наричали, с фиксиран покрив, тяло от стомана и твърде много прилики с Amazon, но една основна разлика – нов двигател, познат като B18: „B“ за бензин и „18“ за 1800 кубика, със 100 кс и два карбуратора. Работата е там, че точно тогава компанията била в онази възраст, когато растяла прекалено бързо и дрешките бързо й омалявали. С други думи, нямала капацитета сама да произвежда новата си кола и се обърнала към двама приятели от Великобритания – Pressed Steel и Jensen Motors. Естествено, че от това произтекли множество проблеми, както става с всички подарени дрехи, и Volvo преместили производството в Швеция. Със смяната на адреса, дошла и смяната на името – моделът вече се казвал не P1800, а 1800S, като „S“ е за Sweden.

Красивото 1800 става известно със сериала от 60-те „The Saint“ с Роджър Мур в главната роля. Всъщност там главните роли са две – на Саймън Темплар и на елегантното Volvo 1800S. Сериалът е от онова време, когато ако искаш да видиш хубави коли, трябва да си пуснеш телевизора и да гледаш определени сериали. Окупирал е праймтайма и е стоял до „Mission Impossible“ и „I spy“. Volvo-то там е собственост на самия Роджър Мур, а наскоро гостуваше в гаража на Джей Лено.

Тази година култовото Volvo става на 55 години. Достолепна възраст за колата, която шведите направили с идеята да прилича на Ferrari, но да се купува от хора, които имат пари само за Volvo. Кола, която всички искали, някои имали парите, а само малцина от тях имали куража да си вземат. Ако я срещнете днес, няма да си помислите, че е остаряла, а че е преодоляла времето, превръщайки се в класика, но без да е забравила коя е – спортна и умерена шведска кола, красива част от европейската автомобилна история.