Каква е вероятността две неща, създадени от един и същи човек, да са еднакво хубави? Гаранция – Франция, както се казва. Обаче за филмите действа, тоест продава, и Jaguar се надяват да работи и при колите.

F-Pace няма предшественици, той е първият SUV в семейството, но е от създателите на някои от най-великолепните състезателни коли на планетата. Разбира се, че по законите на дедуктивната логика, колкото и да проспивах тези лекции в университета, просто няма как да се докаже със сигурност, че F-Pace ще е добър колкото E-Type.

Jag_E-type_Replacement_Panels_Image_111115_06

Работата е там, че великият E-Тype е живял твърде отдавна и днес средно-статистическият клиент иска друго. Той има, (всъщност няма, но това е друга тема) хиляди пари, които иска да инвестира в кола, която да събере всичките му амбиции, деца, ски, куче, колело, жени и други излишни багажи. С други думи, трябва да е голяма, да се кара сама, да й личи колко струва и хипотетично да може да минава отвсякъде. Jaguar F-Pace действително може да стъпва на всякакви повърхности, но има голяма вероятност повечето му собственици да не разберат това, защото дори няма да опитат. Те купуват британска икона, приспособена за  разбиранията и изискванията на 21-век. С нея се connect-ват, trip-ват, drive-ват и след 5 години я продават. Тя е продължение на костюма им – елегантна и в същото време спортна. Тя е там някъде – между офиса и фитнеса, между града и планината, между семейството, работата и живота. Живее в гаража, но влиза в калта с удоволствие, просто трябва да й кажете, че искате. Тя е превърналият се в реалност страх или сбъднатата мечта (зависи от човека), че машината вече е далеч по-разумна от този, който я управлява. F-Pace има всевъзможни системи за сигурност, различни автопилоти, място в багажника колкото за 7 куфара Samsonite (пробвано е) и нещо от осанката на джентълмена от 70-те.

Jag_F-PACE_Drives_Montenegro_280416_07

Jaguar я наричат „практична спортна кола“, което само по себе си е абсурдно словосъчетание, но при положение, че пазарът го иска, кои са производителите на автомобили, че да спорят? Jaguar дълго са осъзнавали, че светът е голям, но спасение от SUV-а не дебне от никъде, и затова са започнали да създават неизбежното. “Ако ще го правим, поне да е както ние си знаем – ще е с неустоим дизайн, ще има смислен, тоест голям, двигател и ще е с непобедимо 4х4, за което ще говорим с Land Rover“.

Тялото му е почти изцяло от лек алуминий, малко магнезий и щипка композитни материали, в лицето прилича на F-Type и от сутрин до вечер мисли за идеалното разпределение на въртящия си момент. Адаптивните му амортисьори измерват 100 пъти в секунда движението на тялото и 500 пъти движението на волана, за да реагират възможно най-адекватно на различните условия. За по-ентусиазирани шофьори има и специална система, която позволява индивидуални настройки за педала на газта, автоматичната скоростна кутия, волана и окачването.

Jag_F-PACE_Drives_GlacierWhite_3.0TV6_Portfolio_280416_20

От Jaguar обясняват, че задвижването на F-Pace се усеща като задно, но всъщност разпределя въртящия момент и към предните колела. Системата Adaptive Surface Response е разработена от Land Rover – тя идентифицира настилката и казва на двигателя какво да прави. Освен това F-Pace има усет за пешеходци и не ги блъска, даже натиска спирачката вместо вас, ако някой ви се изпречи на пътя и не го видите. Ако пък действително искате да го блъснете, ще трябва първо да го обсъдите с колата си. Тази система прави дебюта си в кросоувъра на британците и идва заедно с предупреждение за напускане на лентата, прочитане на пътните знаци, свързано с ограничителя на скоростта и още куп неща от гамата „за всеки случай“ или „да не дава Господ да ви се наложи“.

Jag_FPACE_LE_S_Studio_Image_140915_01

За най-голямата котка в семейството шефовете в Ковънтри, Великобритания, са предвидили три двигателя в няколко версии. Най-голямата, най-шумната и най-бързата е с 380 кс и 450 Нм въртящ момент от надлъжен 3.0-литров V6 бензинов мотор с компресор, управляван от 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF. Електронният ограничител е на 250 км/ч, а ускорението на тези 1860 кг от 0 до 100 км/че става за 5.5 секунди. Ще го познаете по буквата S на предната решетка и разбира се, звука. Понеже в този клас коли това има значение, ще отбележим, че багажникът побира 650 литра, а задната седалка – 3 деца. Същият бензинов двигател се предлага и с 340 кс, а при дизелите вариантите са два – 3.0 V6 с две турбини и  300 кс и 2.0-литров с една турбина и 180 кс, но и опция за чисто задно предаване.

Ако сте готови да прескочите психологическата граница от 100 000 лева за кола и държите да ги дадете за SUV (всички цени), а не за спортна и няколко дни на “Нюрбургринг“, то Jaguar ви обещават в замяна да получите едно от последните творения на дизайнера Иън Калъм, с което британците отбелязват и своята 80-а годишнина.

В.