В рамките на пет месеца Фелипе Маса си тръгна и се върна във Формула 1. Бразилецът обяви с мъка решението си да напусне Уилямс и най-големия автомобилен шампионат, изгубил всякаква надежда, че може някога да се бори за титлата. Фелипе се сбогува с отбора, колегите си, феновете и изобщо, с всички.

В Бразилия, домашното състезание на Маса, публиката беше в екстаз – тя изпращаше своя победител. Макар да отпадна от състезанието и всъщност да не беше печелил от десетки кръгове насам, Фелипе беше победител за хиляди хора, за „Интерлагос“ и за родната си Бразилия. Тогава каза, че е постигнал много повече, отколкото е очаквал. Но животът на бразилеца е поредица от неочаквани събития, а не от очаквани.

Маса е на 35 години, роден е в Сао Пауло. Стига до Формула 1 през 2002 година, когато прави дебюта си в Гран При на Австралия. Наистина, трае няколко минути, защото попада в меле в първата обиколка, но все пак стартира, а първата му победа е в Турция през 2006 година. Баща му, Луиш Антонио Маса, е неотлъчно до него и го прегръща със сълзи след подиума на „Истанбул парк“. Луиш ще направи същото и в Бразилия две години по-късно, когато синът му ще изгуби титлата при пилотите от Люис Хамилтън заради една-единствена точка. Ще каже, че се гордее с него, а Фелипе ще му благодари, защото е постигнал всичко благодарение на него.

Унгария, 2009 година – състезанието, в което Маса се разминава на косъм от смъртта. Всъщност е квалификация и всичко става за секунди. Пилотът на Ферари е на правата и малко преди завоя една пружина, изпаднала от друг болид, го удря по каската. Фелипе губи съзнание и за късмет около него няма никой – продължава по права линия през завоите и приключва в обезопасителната стена от гуми. Ранен е тежко, но пружината не уцелва окото му, защото каската и визьорът го спасяват. Медицинският екип веднага го транспортира в болница и макар да пропуска останалата част от сезона и да претърпява няколко операции, през 2010 Маса е обратно в болида, а днес белегът почти не се вижда. В интервюта по-късно разказва, че не помни нищо от инцидента. Шумахер, който замества Маса за кратко, е загрижен, нарича го своя „малък брат“ и му праща съобщения в болницата с пожелания за бързо възстановяване. За съжаление няколко години по-късно Фелипе също ще се моли за Михаел.

Последният му подиум е от 2015 година, когато в Италия изпреварва съотборника си Валтери Ботас и застава до Люис Хамилтън и Себастиан Фетел, а преди това казва на шега по радиото на инженера си: „Твърде стар съм за това“. Стар, защото на стартовата решетка с него се е подредил и един тийнейджър. Същият този тийнейджър през следващата година ще получи място в един от най-големите отбори, ще запише първата си победа и ще започне нова страница в историята на Формула 1, посветена на 18-годишните неопитни, талантливи и арогантни пилоти, които със сигурност един ден ще бъдат шампиони. Това е Макс Верстапен, но за него – друг път.

Сега Маса се върна в Уилямс. Беше така добър да влезе в ролята на пилот на повикване, който бързо да запълни дупката, която остави Валтери Ботас. Финландецът отиде в Мерцедес, заемайки мястото на откачения Нико Розберг. Синът на Кеке Розберг е отделна тема, която със сигурност ще засегнем скоро, защото оттеглянето на един току-що коронован шампион повдига много въпроси. Колкото до Валтери – успех. Може би само един истински финландец може да спре Хамилтън.

Защо Фелипе реши да се върне? Не е за победи и титли, защото Уилямс трудно могат да се борят със Сребърните стрели. Не е и за слава, защото вече се е доказал като добър пилот. Явно е онзи инстинкт за състезание, който не се изключва дори когато те удари пружина по главата. Но животът, не само този на Маса, винаги е поредица от някакви събития и независимо дали са очаквани или не, важно е какво ще направиш между тях.