Ако различните сегменти в автомобилната индустрия бяха едно кралство, то SUV-ът щеше да е техният крал. Днес клиентът поставя всъдехода на пиедестал и пълни паркингите на църквите си с такива като него. В модерното ни общество моловете са точно това – църквите, които посещаваме задължително всяка неделя, където се молим за благоденствие и демонстрираме вярата си в намаленията. Какво да се прави, в такова време ни се е паднало да живеем. Търговията е религия и всичко е fast – от food, през fashion, до cars. Всичко има минимален срок на производство и годност, минимална цена и минимално качество. Тенденциите се сменят толкова бързо, че модерното днес е с изтекъл срок на годност утре.

И в тази епоха на бързо консумиране и изобилие от излишни предмети, купени на кредит, какво друго да правят автомобилните производители, освен да забързат поточната линия и да започнат да бълват идоли за поклонниците си. Правят коли, които след пет години да им върнеш, продават ти пластмасово щастие за пари, които всъщност нямаш, и ти казват, че имаш нужда от автомобил, който да те отдалечи асфалта (буквално, защото шофьорът седи на десетки сантиметри от него) и да те приближи до… Всъщност къде точно отиват тези хора, гордо възкачени на SUV-овете си? Със сигурност не на офроуд, защото повечето продадени версии не са 4х4, не са достатъчно високи и имат малки икономични двигателчета, неспособни да измъкнат една истинска машина от калта. Повечето са автоматици (защото изведнъж стана някак неприлично да сменяш предавки), със старт/стоп, който пази тишина по светофарите, и с повече системи за сигурност отколкото конски сили.

Затова Kuga в момента е най-важният и най-продаван модел на Ford. Той е истински пример за подражание, олицетворение на модерния човек и въплъщение на религията ни, а собствениците му спазват 10-те заповеди: аз съм SUV, който те изведе от града; недей да имаш други коли, освен мен; не ме ремонтирай сам пред блока; не пали двигателя ми напразно; не ме задържай повече от пет години; смени ме за фейслифта ми и всъщност, я ме остави да карам вместо теб.

Ford слагат Kuga на витрината си през 2008 година. Има предноразположен (не че вече изобщо има смисъл да уточняваме подобно нещо, защото никой не слага двигателя отзад) и две версии на задвижване – предно и на четирите колела. Ford я конструират върху същата платформа, върху която е и хитовият им Focus и братовчед му, C-Max. Днес се запознаваме с фейслифта на второто поколение, което е с доста по-изтънчен дизайн и освен, че е по-приятен за гледане отвън, е и по-приятен на пипане отвътре. Бълват го четири завода – в Испания, Китай, Русия и САЩ, и идва зареден с доста способности, стига да си ги поръчате.

Предлага се както с дизелови, така и с бензинови двигатели: 1.5-литров EcoBoost със 120, 150 или 182 кс с 240 Нм; 1.5-литров TDCi със 120 кс и 270 Нм въртящ момент; и 2.0-литров TDCi със 150 кс (370 Нм) или 182 (400 Нм) кс. Да, има Start/stop, а скоростната кутия може да бъде ръчна, стандартна автоматична или powershift с пера на волана.

Вече сме на Sync 3 версията на инфо-системата на Ford, която позволява отношенията между телефона и колата ви сериозно да се задълбочат. Освен това системата вече е доста по-отзивчива, и когато й кажете „гладен съм”, тя ви дава достъп до пътеводителя на Michelin и ви помага да направите резервация в ресторант…

А след като стигнете до този, който колата ви е намерила, ви посочва паркомясто и ви моли да си разкарате ръчичките от волана, за да може да паркира спокойно вместо вас. Когато се нахраните и се върнете при нея, тя е готова да ви отвори багажника, ако носите много неща (само размахвате крак под него) и след това да ви извади от въпросното паркомясто. Любезността й не спира дотам – когато шофирате и тя прецени, че има реална опасност от сблъсъкът, е готова да си натисне спирачките и да спаси вас и красивата си предна решетка от челен удар.

И как е новата Kuga в крайна сметка, ще попитате вие? Идеална за до църквата и обратно, ще бъде отговорът. Особено, ако версията е Vignale.