Audi е една от вековните марки в автомобилната история, и ако сега това беше сценарий за филм, първата сцена щеше да започва с надпис „14 ноември 1899 година. Германия“. За основател на Audi AG се смята Аугуст Хорх, инженер по образование и пионер по съдба. Отдаден на работата си човек, който прави достатъчно технически иновации, за да може да си позволи да казва: „Искам да правя само големи, мощни и хубави коли“. Създава автомобили с изключително качество и без да спира да търси подобрения.

След като се отделя от Horch Motorwagenwerke AG след съдебен спор, през 1909 година Аугуст Хорх основава нова компания, отново за производство на автомобили. За съжаление, не може да я кръсти на свое име, защото то вече е заето, и решава да е Audi – от латински език, означава „слушам“, каквото е „horch“.  Легендата е, че Хорх отишъл да се види със свой приятел, за да обсъдят бъдещата компания. В стаята бил и 10-годишният син на приятеля му, който в този момент си преговарял по латински и повтарял спрежението на audi. Историята не е лоша, става за филма ни.

Фабриката е в Цвикау, Саксония, Германия, а първата кола от нея се появява през 1910-а и веднага жъне огромен успех на международното австрийско Alpine Rally, което по онова време е смятано за най-тежкото рали на дълго разстояние. Audi го печелят три поредни години – от 1912 до 1914-а.

След Първата световна война фабриката в Цвикау става известна с това, че прави първите германски коли с ляв волан и скоростен лост на пода в средата. Днес това ни звучи естествено, но за онова време било революционно. Разбира се, в следващите години и останалите германски производители следват примера на Audi.

През 1923 година компанията предлага първия си модел с 6-цилиндров двигател, маслен и въздушен филтър. Това е била една от първите коли с подобно приспособление за пречистване на въздуха и в Германия една от малкото с хидравлични спирачки и на четирите колела. Няколко години по-късно Audi подготвят и първата си кола с 8-цилиндров двигател и тежкото име „Imperator“, но не започват да я произвеждат веднага, защото пазарът тогава не бил подходящ за големи луксозни коли.

И така, макар техническата си напредничавост, компанията среща финансови трудности и през 1928 година е купена от собственика на DWK – Юрген Скафте Расмусен. Но Audi продължава да слуша и до днес.