Балансът никога не е бил лесна за постигане цел. Както при колите, така и при хората. Поне в автомобилостроеното има ясни правила и понятия – скорост, път, време, въздушен поток, център на тежестта, съпротивление, мощност и т.н. При човешките същества е малко по-сложно. В желанието си да открием идеалното равновесие, ние се отдаваме на една дълга поредица от промени в настройките, смяна на навигаторите, маршрутите и задвижването. Докато не открием идеалната комбинация от скорост и време, която да ни даде и отговор на вечния въпрос: „Стигнахме ли вече?“. И така, обиколка след обиколка на пистата, в която стартът и финишът са на едно и също място, животът си минава.

Това, което знаем със сигурност за Гран При на Живота, е, че има няколко момента, които със сигурност ще те объркат, ще те накарат да промениш стратегията и настройките на предното крило. По хронологичен ред са: първите стъпки, детската градина, пубертетът, първото влюбване, първото истинско разочарование, загубата на близък човек, бракът, децата, апогеят (всеки го позиционира където може), остаряването и смъртта. Прескочих няколко на финала, но есенцията е тази. В гамата на BMW тези етапи се наричат Серия-1, 3, 5 и 7. Раждаш се в семейната петица, надяваш се да караш тройката на баща си, научаваш се да караш и си взимаш единичка или трета серия купе. Жениш се, минаваш на четири врати, после на петица, ако извадиш късмет – на седма серия, междувременно си се разнообразил с някой M или Z, самопрецакал си се 2-Серия Active Tourer, инвестирал си в шестица, изживял си втора младост с четворка. За неравностите си заложил на Х. Живот…

Къде в тази поредица от житейски ситуации попада i8 ли? Много добър въпрос. Това е колата за онези страхотни години от живота ти, когато имаш парите да си купиш върхова технология и не си принуден да возиш повече от още един човек в нея. Когато искаш спортна кола, но не от онези, които крещят с ауспуси и те умоляват да ги заведеш на пистата. i8 е новата дефиниция за спортна кола – хибрид, карбон, извратен външен вид и добро възпитание. Този отговор определено не мирише на суров бензин, от него не капе масло и дори да искащ, не можеш да го разглобиш в гаража.

BMW i8 пристигна официално у нас преди няколко месеца, когато дори от Мюнхен признаха, че сме готови да сме i-пазар. Или просто бяха в шок от безумно високите продажби на най-скъпите си модели в малката ни държава и са си казали, че си просим кола за близо триста хиляди.

Какво да очакваш от машина, тежаща тон и половина, която прилича на неприлична рисунка в скицник на автомобилен дизайнер, твърде смело мечтаещ измислиците му да се претворят в карбонова реалност? 4.4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч., родено от извънбрачната връзка на един бензинов 3-цилиндров 1.5-литров турбо двигател с електромотор. 231 кс от едното си сърце и 131 кс от другото, 355 волтова литиево-йонна батерия, 6-степенна скоростна кутия за вътрешно-горящата си половина и 2-степенна за електрическата. От всички тези цифри последваха няколко въпроса:

Кой би искал да отиде за хляб с ръчно изработена рокля Dior или с Aventador за яйца? Очевидно – всеки, защото BMW направиха i8, а Мария Грация Чиури, настоящият главен дизайнер на Christian Dior, представи колекцията Haute Couture Есен-Зима 2017/2018. Разликата между двете обаче е няколко години. BMW i8 е суперкола, създадена да те заведе спокойноза хляба, яйцата, до офиса, фитнеса, пистата и обратното по възможно най-комфортния начин. На външен вид те кара да си помислиш: “Това е бъдещето”, но всъщност това е миналото, което в момента ни се поднася за настояще, за да може един ден, евентуално, да дойде и то.

Кой ще си купи кола с пробег на електричество 37 км? Отговорът е, че реално София не е съвсем готова за електромобили. Но реално и i8 не е такъв, а хибрид. Всъщност той е като сивата прозрачна рокля – напълно приемлива в контекста на ревюто, но изключително извратена, ако мине покрай теб по улицата. Тази кола беше като гола жена, излязла без сутиен нарочно, за да я гледате в гърдите. А дребната подробност, че вратите й се отваряха нагоре, бе довършваща.

И как е? Сядането в колата само изглежда затруднено, но всъщност е удобно. Излизането от нея е като от катерушките до пясъчника – иска се едно удряне по главата за опит, после е като детска игра. На шофьорското място, правилното понятие е кокпит, е като с клин за тичане – необходимо тясно. На задната седалка може да седне човек, но без глава. В багажника може да се сложи нещо, но то определено не е целият ви багаж за морето. Хипотетично можете да се движите само на ток, но ако кръжите около контакт. Фактически, вие нямате нужда от i8, но на практика го желаете, защото така. Не е ли точно това смисълът на живота или поне пътят към щастието?

BMW умеят да създават усещането, че да живееш всеки ден с i8 е услуга, която тази кола ти прави, защото изобщо отделя от времето си да общува с теб. Аеродинамиката й е задължаваща към облеклото ти, поведението й изисква да си добър шофьор а карбонът, от който е направена, не ти позволява да я оставиш да спи на улицата. В сътворението на тази кола е вложена толкова много мисъл, толкова много часове работа на дизайнери, инженери, тест-пилоти и всякакви други германски автомобилни мислители, че някак нямаш право на мнение. Помислено е за всичко, няма елемент, който да е сложен там без причина и така за теб остава ролята на обикновен консуматор на изкуството, наречено автомобилостроене – ако искаш.

Снимки: Тенко Николов