Ford EcoSport – онази Fiesta, която се вдигна на пръсти и каза, че е SUV

Автомобилният пазар, особено по нашите ширини, е едно от най-интересните и необясними явления. Той не кореспондира нито на възможностите, нито на нуждите ни. Затова отговорът на въпроса „какво иска да кара средностатистическият българин?“ винаги е интригуващ. В Европа темата също е доста актуалнa и думата е SUV, а изговарящият я най-често е жена с деца, която смята, че най-безопасната кола, в която може да постави поколението си, е нещо нездравословно отдалечено от асфалта, с копче за самоуправление и по възможност без ключ, защото не може да се справи със собствената си чанта. И като всяка нормална компания, Ford веднага й го дава.

От 2005 година насам продажбите на така наречените SUV-ове са се увеличили четворно и се очаква да продължат да растат, а клиентите им да са все по-разнообразни, но предимно мами. Всъщност всяка трета жена с дете в Европа е убедена, че следващата й кола ще е най-просташки казано „джип“, защото е удобен, голям и надежден. Аз явно не съм третата. Според мен няма нищо по-педагогично за едно дете, привързано с три колана, да расте, гледайки гърба на спортните седалки на мама и тате. Но аз просто не съм SUV клиент и затова сега мога с пълния си обективизъм да ви разкажа за EcoSport.

Ford-EcoSport2015_34SUV-чето на мама

Под полата си EcoSport има платформата на Fiesta – стройна малка кола от B-сегмента, която всички познаваме повече от добре. Тя е нашата служебна, нашата първа, колата, която всъщност не си признаваме, че използваме повече от майка ни, защото е удобна, нашата… А бе кой не е карал Ford Fiesta? Тя ни служи вече над 40 години (не се шегувам, тази година става на толкова) и се е доказала като доста кораво копеле, което сега дори се вдига на пръсти само и само да не спрем да го обичаме.

EcoSport е малък семеен автомобил без офроуд претенции, а с най-добри намерения просто да ни опази в града и да ни закара до морето. Той е тих, с нормални седалки, предно предаване и багажник, отварящ се като хладилник. На външен вид е ненатрапчив и това е търсен ефект. Той не е някой надут кросоувър с претенции да мине отвсякъде, а просто момчешката версия на Fiesta, може би неин брат, който подобно на сестра си, има очите на майка си. По отношение на интериора EcoSport е Feista, но преди промените. Нека просто кажем, че има екран и да сменим темата, защото това не е най-важното. EcoSport е работен кон и изобщо не иска да го гъделичкате по дисплея. Затова компенсира с копчета на волана, от които можете да правите всичко необходимо. Копчетата в средата на таблото са си в обичайната форма на пеперуда, има истинска ръчна и доста места, на които да складирате излишни предмети като слънчеви очила в дъждовен ден. Към него от Ford ви дават да си изберете между два бензинови двигателя – прекрасният 3-цилиндров 1-литров EcoBoost във версия 125 и 140 кс. или 1.5-литровият Duratec със 110 кс, който се предлага и с автоматик. Ако държите да е дизел, тогава ще ви връчат 1.5-литров TDCi с 95 кс и 5-степенната механична скоростна кутия.

Ford-EcoSport2015_01
Ако сте скролнали надолу и искате просто една поука, ето ви я: купувате EcoSport след като жена ви ви е надула главата, че иска „джип“ независимо колко пъти нежно сте й казали, че Jeep е марка, а не модел, и тя няма нужда от подобно нещо, защото в живота си няма да кара по друго, освен асфалт. Струва към 30 000 лева, не, няма го в розово, питали сте, и има 4 звезди от NCAP.

В.