По принцип не би трябвало да е трудно да си нова кола. Произведена си преди малко, хората не са те карали, но вече те харесват, защото миришеш на току-що произведена, модерна си и всички те заглеждат. Но да си новата Fiesta, това вече е проблем. Всички те познават, а ти тях – не. Знаят какво обичат в теб, какво не понасят, имат очаквания и най-опасното от всичко – имат мнение. А дори не са те докосвали…

Ти си седмо поколение любим хечбек на милиони. Ти ще си новата кола на стотици млади семейства, служебната на какви ли не фирми, първата на кой знае колко шофьори, поредната на също толкова, единствената на поне няколко хиляди момичета, които така и няма да направят следващата крачка към по-големия сегмент и ще тикат големите си чанти в малкия ти (но пораснал) багажник, задвижвани със силата на 3-цилиндровото ти двигателче. Ти си толкова важна за света, колкото малко предмети могат да бъдат. Ти си току-що родена на 40 години.

И Ford го знаят. Затова най-после са ти дали дискови спирачки и за задните колела, позволили са ти да пораснеш малко, научили са те да разпознаваш и да не блъскаш пешеходци, и са ти вградили SYNC 3. Кажи „мерси“.

За да разберем що за машина е Fiesta 2018, неизбежно трябва да я сравним с предишните, да отчетем приликите и разликите и да решим дали ще продължим да сме верни нейни клиенти или не.

Първото поколение Fiesta се появява през далечната 1967 година. Хенри Форд II одобрява началото на производството й пет години по-рано, малко след появата на други две суперминита – Fiat 127 и Renault 5. Днес Fiesta се бори с коли като Renault Clio, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Peugeot 208, Nissan Micra, Seat Ibiza и други – многобройна и сериозна конкуренция, така че определено има нужда от план, за да успее в мисията “Твоя следваща кола”. Ford казват, че е много високо технологична, което е вярно, но само при положение, че я сравняваме с предишното поколение. Ако я сложим до другите от класа й, е просто онази закъсняла ученичка, която влиза след звънеца и се надява учителят да не забележи как се промъква до чина си.

По отношение на интериора Fiesta вече е в този век. Съжалявам, това няма как да се каже за предишното поколение. Навалицата от копчета, при това, истински, с натискане, се е разсеяла и на нейно място е пораснал един малък тъч екран. Наоколо има доста място за складиране на предмети, жабката е голяма, таблото не е плашещо пластмасово и дизайнът, напомнящ пеперуда, е отлетял.

Но може би най-шокиращата промяна в новата Fiesta е върху задния й капак. Много хора няма да разберат, че това е нов модел, ако няма нещо наистина различно на пръв поглед и Ford знаят това. Новият почерк на Fiesta е доста по-зрял и отразява желанието й да е по-отговорна, модерна и в същото време симпатична. Тя е по-дълга и по-широка от предшественичката си, без да я наричаме дебела. Във версии ST и Vignale прилича на онези жени, които всяка седмица ходят на фризьор и чантите им си отиват с обувките. “Обикновената” Fiesta Trend пък е напълно подготвена за града дама, която излиза да си свърши работата без излишен грим. От Ford са направили всичко възможно да разчупят външния вид на любимия си хечбек и позволяват да си го поръчаме с контрастиращ покрив и странични огледала, което е чудесно и със сигурност ще има клиенти, които ще се възползват.

Всички модели с над 100 кс под предния капак идват с дискови спирачки отзад! Ако сте фенове на модела, ще разберете защо има удивителен знак в края на това изречение. И като стана дума за двигатели, предложенията са три: 1.1-литров Duratec със 70 и 85 кс (но защо да избираш него, когато има EcoBoost); 1.0-литров EcoBoost с 85, 100, 125 и 140 кс; дизелов 1.5-литров с 85 и 120 кс. Автоматична скоростна кутия се предлага единствено за версията със 100 кс, но тя само вдига разхода. Цените са тук: http://ford.bg/album/470.pdf

Но най-хубавото е за финала. Нещото, за което всички говорят; копчетата, които могат да те накарат да купиш палтото; пластмасата, която ще промени начина, по който отваряш вратата си… Прибиращите се протектори на ръбовете! “Тази система се активира при отваряне на вратите и помага за предотвратяване на неволни повреди, осигурявайки защитна преграда между ръбовете на вратите на вашата Fiesta и намиращи се до нея автомобили или други обекти”. Жестоко е. Олицетворява напълно средностатическия клиент на простосмъртните хечбеци, който не се грижи нито за собствената си, нито за боята на другите, но е страхотно улеснение, а напредъкът в техниката трябва да е точно в името на това. Нищо, че ни кара да изглеждаме като глупаци.

Ford се хвалят и с активния паркинг асистент, който се появява за първи път във Fiesta, но какво да отговориш на подобно нещо? Единствената любезна реплика, за която се сещам, е “нямаше ли преди?” Нямаше. И хората пак си я купуваха. Правеха го, защото Fiesta винаги е била достъпна, приятна като поведение, лесна за каране и ненатрапчива на външен вид . Днес няма да си я купят заради паркинг-асиста или заради другите номера, на които Ford са я научили. Ще си я купят, защото е Fiesta.