Ако трябваше да опиша новия Discovery само с две думи, сигурно щяха да са „неопренов смокинг“. Това е специална порода кола, създадена изрично за да влиза и излиза от кал, да се катери и слиза по хълмове и да вади стопаните си и от най-трудни ситуации. Порода, която обаче трябваше да се адаптира през годините, за да може да оцелее на хищническия пазар на всъдеходите и днес някой да продължава да я иска. Понеже през 2017 година не е достатъчно да си страхотна кола с безгрешна проходимост, трябва и красота.

Първото Discovery се ражда към края на миналия век, през октомври 1989 година. Зодия ловец. В следващите 28 години се доказва като едно от най-коравите копелета на планетата. Това може би е колата, срещала най-много диви животни, стъпвала е на и най-скритите парчета от Земята и е спасявала стотици безпомощни хорица от природата. Land Rover направиха четвъртото си Откритие в началото на годината и бързо го изпратиха в България да помага на местните „бедстващи“. Споделя платформата си с Range Rover и Range Rover Sport, има седем места и едновременно напомня и изтрива спомените за предишните поколения.

Ако ръбовете и усещането за тежест ви липсват в дизайна, обвиненията си можете да насочите към наводнения пазар на SUV-ове, който бълва префинени вдигнати колички без проходими възможности, които автомобилните производители се оказаха принудени да произвеждат понеже търсенето е огромно. Все едно да сложиш кубче насред сфери – никой няма да го купи. Така и с Discovery – то искаше да се впише поне малко в тълпата от SUV-wanna-be-та, но и да блесне.

И го направи. Развъдникът във Великобритания го е дресирал да се справя с всякакви терени и да не подвива опашка, когато се изправи пред висок хълм или под снега лъсне лед. Просветът е 283 мм, а максималната дълбочина на газене е 900 мм. Системата с много режими Terrain Response 2 на Land Rover оптимизира редица настройки – от чувствителността на педала на газта до характеристиките при смяна на предавките, за да отговори на условията на шофиране с едно завъртане на въртящия се селектор – и дори може автоматично да избере оптималната настройка, ако не са сигурен кой е най-добрият избор.

Могат да се изпишат още стотици думи за проходимостта, но си заслужава да се отбележи една важна система, която всъщност кара много хора да изберат именно Discovery за своето приключение – Advanced Tow Assist. Тя помага на шофьора, който вече може да тегли до три тона и половина, да маневрира на заден ход. Така не се налага да съобразяваш накъде да въртиш волана, опитвайки се да вкараш ремаркето някъде. „Водачът може просто да насочва ремаркето в желаното простанство, като използва въртящия се контролер за системата Terrain Response 2. За да стане маневрирането още по-лесно, откликващите насочващи линии, насложени върху изображението от обърнатата назад камера, се извеждат на централния сензорен екран и снемат стреса от тази иначе трудна задача“, обясняват от Land Rover.

Не виждам смисъл да обсъждаме отделните нива на оборудване, защото щом се оглеждаш за новото Discovery, значи знаеш, че то струва много и си готов да поръчаш всичко на най-високо ниво. Използваните материали са наистина приятни на допир, а и няма как да не си вземеш камерата за задно виждане, защото без нея все едно управляваш хладилник на колела. Всъщност интериорът е един огромен шкаф с множество малки шкафчета, в които да си криеш неща – дори централната конзола се отваря и ти предоставя тайник, който може да побере поне две пачки с пари. Във вратите влиза голямо шише за вода, в централния подлакътник сигурно мога да се побера и аз, а на всичкото отгоре може да бъде хладилник.

На втория ред седалки е изключително просторно и удобно, в подглавниците на шофьора и пътника има инсталирани екрани и по един комплект слушалки, така че дори не се налага да водите безсмислени разговори с хората от първия ред. Да не говорим, че се плъзгат напред и назад, но това е заради третия ред, на който действително може да седне възрастен човек с крака, глава и всичко останало. Освен това има подгряване и Isofix.

Всъщност, ако останете без подслон, спокойно можете да се нанесете да живеете в едно Discovery – има място за всичко, достатъчно количество екрани и usb изходи, а и най-вероятно е по-луксозно от сегашния ви апартамент.

Багажникът заслужава отделен абзац. При предишното поколение багажник се разделяше на две врати, които се отваряха в противоположни посоки, но днес е една голяма врата, която се вдига нагоре. Компенсацията, която Land Rover предлагат, е едно падащо рафтче, което наистина помага при мъкнене на големи предмети, защото понася 300 кг. Побира много – ако убиете двамата човека, предвидени за третия ред, спокойно можете да сложите труповете им в багажника, пък и седалките се сгъват с едно натискане на бутон – и втория, и третия ред.

И понеже сме започнали да изреждаме разликите с предишния модел, новият е с 480 кг по-лек благодарение на монокок алуминиевата архитектура. Освен това усещането зад волана и много по-културно – все едно си в истинска кола, а не в невъзпитана офроуд машина. Окачването е въздушно, което също е доста приятно, а и в комбинация с приятните извивки, които са тук не само за красота, а и заради аеродинамика, те кара да се чувстваш като в луксозен SUV, когато си на магистралата. Видимостта също е добра, дори за дребен човек като мен.

Discovery се предлага с няколко двигателя, но с една и съща 8-степенна автоматична скоростна кутия от ZF. Първият е 2.0-литров 4-цилиндров дизелов с версия със 180 кс и с два турбокомпресора с 240 кс. Другият е 6-цилиндров дизелов с 258 кс и 600 Нм, който е доста подходящ за теглене. За тези, които не искат дизел, има 3.0-литров V6 с компресор, 340 кс и 450 Нм въртящ момент.

Ако трябва да обобщя нещата, защото иначе мога да продължа да си пиша още няколко часа, то е така: Land Rover Discovery е да влезеш в калта със стил, но и да излезеш с него.