Megane Хубавият каза “Бонжур”

Megane е на пазара от 20 години и в това време Renault са го обновявали три пъти. Така сега ние сме зад волана на четвъртото поколение на френския хечбек, който се появи в България в началото на годината.

Реколта 2016 (като за повечето коли качеството “отлежалост” не е положителен фактор) е от дизайн сорта на новия Talisman – със заплашителна предна емблема на носа, красиви изписани LED фарове, естествена част от предната броня, и дръзки задни светлини. Отглежда се във Франция (но се сглобява в Испания) и има онзи лек привкус на…je ne sais quoi. На онези жени, които излизат от метрото и ходят по улиците на Париж сякаш са на подиума и от глава до пети са в haute couture, или поне така си въобразяват. Уверени и изначално стилни. В едно интервю след ревюто на Chanel на Métiers d’Art актрисата Кристен Стюарт каза: “Когато се разхождаш из Париж и виждаш някоя красива жена, веднага разбираш, че тя не може да е родена никъде другаде, освен тук”.

Така е и с някои коли. Дизайнът им крещи и този крясък обикновено ехти пет 5 години, защото толкова е животът на автомобилите днес по предназначение. Всичко е модерно в момента, на секундата, в рамките на този статус и в очакване на хилядите лайкове. След това тръгва стремглаво надолу в потока на социалните мрежи и докато стигне брега, се превръща в един износен хаштаг.

Ако сте от онези, които сменят гардероба си всеки сезон, значи би трябвало да го правите и с гаража си, но там моделите не са на сезони, а на генерации. Новият Megane е дело на цял екип дизайнери, предвождани от Лорен ван Акер, и дебютира на автомобилния еквивалент на Седмица на модата – изложението във Франкфурт през 2015-а. По витрините на другите магазини за коли има много от този сегмент, така че Megane определено не може да се оплаче от липса на конкуренция. На какво разчита, за да смаже конфекцията и да изберете него пред останалите? Стил и светлина, но към тях с ръка на сърцето може да се добави и поведение, при това без да говорим за GT версията, дело на Renault Sport.

На пръв поглед Megane има балансирани пропорции, леко оформени мускули и нежно лице. В сравнение с модела от предишната колекция, новият е с 25 мм по-близо до земята и с 47 мм по-широк отпред/39 мм отзад. На всичкото отгоре е по-дълъг с 28 мм, което води и до повече място за градското семейство и двете им малки номадчета вътре. В багажника без проблем влиза детската количка поне на едното и дори багажа на майка му за кратка почивка. В момента всички производители се стремят да внушават усещане за кокпит на шофьора си и Renault не остават по-назад. Сложили са му 7-инчов TFT дисплей и един огромен таблет в централната конзола, управляващ всичко (поне всичко, от което разбира простосмъртният водач). Цялото табло е от приятни материали, които продължават и по вратите, подлакътниците и стигат до облечения в Nappa волан. Седалките са не по-малко специални и правят нещо вълшебно – в режим Comfort тази на шофьора започва внимателно да масажира гърба му. Освен него, масажариният може да избере и от Neutral, Sport, Perso и Eco. Системите за сигурност са всевъзможни и повечето от тях обикновено не се срещат в средния клас автомобили. Така Megane си има активна аварийна спирачка, предупреждава, ако напускате лентата или сте се приближили прекалено до предната кола, в страничното огледало ви показва, ако има обект в сляпата ви зона, а с камерата за задно виждане проблемът с паркирането ви се решава и без да карате пасажера си да излиза да ви ръкомаха. Ако пък съвсем не ви бива в това, си купете екстрата Easy Park Assist – колата ще паркира сама. И понеже преди това казахме “светлина” – Megane има и система за фаровете, която не заслепява отсрещния водач.
С новата си автомобилна линия Renault ясно демонстрират, че вече не изостават, а са с една крачка пред останалите. Félicitations!

Текстът е публикуван в woman.bg

Веселина